
Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en is na aardolie het grootste verhandelde goed. Als gevolg van deze grote markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt. Tijdens het branden van koffiebonen worden grote hoeveelheden koffiezilverhuid (CS) of kaf, zoals het ook wel wordt genoemd, als bijproduct gevormd.
Het CS kan worden gebruikt voor compost. Het is licht en luchtig en heeft een relatief hoog stikstofgehalte. In de stedelijkegebieden is de behoefte aan compostmateriaal echter beperkt en aangezien in veel steden, zoals in Amsterdam, composteerbaar afval nog steeds niet gescheiden kan worden aangeboden, wordt het grootste deel van het CS momenteel als afval verwijderd. De opties voor een effectieve en economisch haalbare benutting van CS moeten worden ontwikkeld. De relatief kleine schaal van de productie in micro-branding bedrijven vormt een specifieke uitdaging. Hoewel de zilverhuid de afvalverwijderingskosten van het bedrijf aanzienlijk verhoogt, zijn de volumes niet groot genoeg om de gescheiden inzameling voor een laagwaardig gebruik als compostering te rechtvaardigen. Het beoogde gebruik moet ofwel in de winkel of in de buurt zijn (bijvoorbeeld bij het bakken) ofwel voldoende hoogwaardig om de kosten in verband met de logistiek te rechtvaardigen.
Economisch haalbaar
De opties voor een effectieve en economisch haalbare benutting van koffie zilvervlies moeten worden ontwikkeld. De relatief kleine schaal van de productie in micro-branding bedrijven vormt een specifieke uitdaging. Hoewel de zilvervlies de afvalverwijderingskosten van het bedrijf aanzienlijk verhoogt, zijn de volumes niet groot genoeg om de gescheiden inzameling voor een laagwaardig gebruik als compostering te rechtvaardigen. Het beoogde gebruik moet ofwel in de winkel of in de buurt zijn (bijvoorbeeld bij het bakken) ofwel voldoende hoogwaardig om de kosten in verband met de logistiek te rechtvaardigen.
Het doel van dit project is om een overzicht te geven van de biomassa koffie zilvervlies, de chemische samenstelling en de biologische activiteit ervan om haalbare hoogwaardige materiaaltoepassingen te identificeren. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om de marktkansen van producten op basis van de hoogwaardige componenten in koffie zilvervlies te identificeren. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in cosmetica en farmaceutica.
Dit project ontvangt steun van TKI BBE

Nationale Biobased Conferentie

Project BIO-CAPPP gestart

Joint Research Centre Breda

The sustainable symposium

10e Biorizon Bio-Aromaten Jaarevenement

Startcongres Energie(k) Onderwijs

BIO-CAPPP

From orange waste to a green future

Blueprint of fungal genomes

Biodegradatie Coatings Stahl

Reflow

Biobased Disposable Gloves

Programma “Living Ecosystem”

Fungal Colourants

Orange in the Sea

Making disposables disposable

Extractie van pectines uit uienschillen

Growing Leather

Biobased schuim

CurCol

Smart Circular Bridge

Biobased, circulaire kerstbal met verpakking

Structural Health in Biobased Constructions

Beauti-Fully Biobased Fibres

Coffee Silverskin Biomass Utilisation

ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)

Ui verdient meer

Tomatozym

Waardevol UI

Levende Kleuren

BioKLEUR

Blauwe Keten
