Houtskool is een van de meest gebruikte vaste biobrandstoffen. In de huidige houtskool productieprocessen komt de gasstroom van pyrolyse meestal rechtstreeks in het milieu terecht, waardoor energie wordt verspild en het milieu ernstig wordt vervuild.
Volgens de World Energy Outlook 2015 van het IEA gebruiken 3 miljard mensen (meer dan een derde van de wereldbevolking) vaste biomassa zoals hout, houtskool of dierlijk afval om te koken en te verwarmen. Houtskool is een van de meest gebruikte vaste biobrandstoffen. In de huidige houtskool productieprocessen komt de gasstroom van pyrolyse meestal rechtstreeks in het milieu terecht, waardoor energie wordt verspild en het milieu ernstig wordt vervuild.
In dit Sustainable Solid Biofuels project bundelt een van de toonaangevende universiteiten van Brazilië, de Universidade Federal de Viçosa (UFV), de krachten met Avans Hogeschool en twee Nederlandse KMO’s; Privium B.V. en Charcotec B.V. om bij te dragen aan een zero-waste en lage koolstofemissie productie van houtskool door de haalbaarheid en energie-efficiëntie van verschillende conversietechnologieën te evalueren.
De resultaten laten zien dat de koolstofuitstoot drastisch kan worden verminderd door vloeibare condensatie, in plaats van de hele uitstoot van de oven te verbranden. In het voorgestelde scenario wordt de niet-condenseerbare gasstroom verbrand en kan deze worden gebruikt om de energievraag voor pyrolyse in stand te houden. Bovendien kan de condensatievloeistof waarde toevoegen aan de producent door dit bijproduct te exploiteren tot chemicaliën.