Plantensterolen zijn goed voor het menselijk lichaam, die voorkomen in zeewieren. In het project ‘Zeewier Sterolen’ onderzoekt het Lectoraat Marine Biobased Specialties hoe de productie van sterolen uit zeewier kan worden geoptimaliseerd.

Projectleider
Onderzoeksgebied
Datum
september 2018 t/m december 2019

Dat plantensterolen goed zijn voor het menselijk lichaam weten we al sinds de jaren ’50. Je hoeft niet verder te kijken dan je pakje boter om zinnen tegen te komen als: “natuurlijke kracht van plantensterolen verlaagt cholesterol!”. Net als planten maken zeewieren ook plantensterolen. Echter zijn die van zeewier vaak bijzonder van structuur en daarom kunnen die soms bijzondere werkingen hebben, waaronder ziekte-bestrijdende. Dat zeewier sterolen zo bijzonder zijn heeft onder andere te maken met het feit dat zeewier immobiel is, maar wel een sterk variabele leefomgeving heeft. Het zeewier moet zich dus op chemische wijze aan kunnen passen aan de omgeving.

Later oogsten

Dat laatste exploiteren we bij het lectoraat Marine Biobased Specialties (MBBS): door zeewier expres te prikkelen met hoge of lage lichtintensiteiten, temperaturen of voedingsstoffen en vervolgens het effect op de plantensterolen te analyseren, kunnen we kweekomstandigheden vinden waarop de productie van sterolen hoger is dan normaal. Zo geeft dit onderzoek ons inzicht in de biochemie van zeewier en geeft het de zeewier-boer inzicht in de kweekomstandigheden waaronder waardevolle stoffen als sterolen meer geproduceerd worden.

“Zo hebben we bijvoorbeeld gevonden dat wanneer je suikerwier (een commercieel belangrijke kelp soort) onder lage nutriënten en hoog licht kweekt, de sterol-inhoud meer dan verdubbelt.”, aldus projectleider Dylan de Jong. “Voor de zeewierboer betekent dit dat het uitstellen van de oogst tot iets later in de zomer, waar deze omstandigheden gelden, een hogere opbrengst van deze waardevolle stoffen met zich meebrengt.”

Verder onderzoek

Uiteraard is dit slechts één aspect van het totaal begrijpen en benutten van zeewier sterolen. Zo zijn er andere kweekomstandigheden om mee te prikkelen en is het  bijvoorbeeld voor de commerciële vertaalslag ook belangrijk om te snappen hoe extractie- en verwerkingstechnieken de sterolen inhoud beïnvloeden. Deze vragen vertaalt het lectoraat MBBS naar onderzoek waar we ons nu en in te toekomst op storten.

MEER INFO

Er is een publicatie gedaan over ‘Effects of nutrient availability and light intensity on the sterol content of Saccharina latissima’

Lees hier!

Dit project ontvangt steun van TKI BBE

Partners

13 september 2024
‘Bio-Iso’ genomineerd voor RAAK-award 2024!
Het onderzoeksproject ‘Bio-Iso - Biobased isoleren: energie, duurzaamheid en comfort’ van het lectoraat Biobased Bouwen is genomineerd voor de RAAK-award 2024. Het is één van de zes genomineerde projecten voor de prijs die Regieorgaan SIA uitreikt voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar.
10 september 2024
Geen kaas maar kleuren
Yoghurt, kaas, bier… allemaal gemaakt volgens de eeuwenoude fermentatie techniek. Een proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, suikers omzetten in alcohol, gassen of zuren, wat wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen en dranken. Bij MNEXT gebruiken we de moderne versie: slimme fermentatie. Deze techniek maakt gebruik van genetische modificatie en geavanceerde technieken zoals CRISPR-Cas om de productie van specifieke stoffen te optimaliseren. Klinkt ingewikkeld? Voor Mirthe Raats en Jasper Meijer, onderzoekers bij MNEXT, is dit dagelijkse kost. Ze vertellen ons meer over deze veelbelovende technologie en recente projecten waar zij aan werken.
05 september 2024
Biobasedinkopen.nl – goed bevallen
Waarom stapt een commerciële organisatie in een project met een ongewisse uitkomst, als onderdeel van een consortium van (semi-)publieke organisaties? En hoe kijk je na een aantal jaren terug op die samenwerking en de resultaten? Het zijn vragen die je aan veel projectpartners van MNEXT kan stellen. In dit geval spreken we er over met Jem Peijnenburg van uitgeverij Performis.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Aahminozuren!
Aahminozuren!
Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van proteïnen, de eiwitten in je lichaam die een grote rol spelen bij vrijwel alle biologische processen.
Zircular Zeewiervoer
Zircular Zeewiervoer
Duurzame productie- en consumptiepatronen is een van de aandachtsgebieden en ook voor Nederland van nationaal en regionaal belang. In dit kader wordt onderzocht hoe de eiwitproductie- en consumptieketen efficiënter en duurzamer gemaakt kan worden.
zeewier-sterolen
Zeewier Sterolen
Plantensterolen zijn goed voor het menselijk lichaam. Ze komen niet alleen voor in gewassen die op het land groeien, maar onder andere ook in zeewieren. En juist de sterolen die kunnen worden gewonnen uit zeewier hebben bijzondere, waardevolle eigenschappen.
MAA’s uit algen
Mycosporine-achtige aminozuren (MAA’s) zijn hoogwaardige biobased componenten die kunnen worden gebruikt als UV-blokker. Deze MAA’s kunnen geëxtraheerd worden uit verschillende soorten wieren en algen.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
+210
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close