Het onderzoeksproject ‘Bio-Iso – Biobased isoleren: energie, duurzaamheid en comfort’ van het lectoraat Biobased Bouwen is genomineerd voor de RAAK-award 2024. Het is één van de zes genomineerde projecten voor de prijs die Regieorgaan SIA uitreikt voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar.
De RAAK-award 2024 bestaat uit een jury- en publieksprijs. De jury onder leiding van Maaike van de Kamp – Romijn bepaalt welke van de zes projecten er tijdens het SIA-congres op 28 november in de prijzen zal vallen voor het beste praktijkgericht onderzoek. Je kunt je stem voor de publieksprijs op Bio-Iso uitbrengen via deze website.
Bewezen toegevoegde waarde
Internationale onderzoeken hebben laten zien dat biobased isolatiematerialen toegevoegde waarde kunnen hebben, doordat zij beschikken over thermohygrische eigenschappen. Dit materiaal kan warmte en vocht vasthouden én weer laten gaan. In de Nederlandse bouwsector is er nog nauwelijks gevalideerde kennis beschikbaar over het toepassen van deze materialen in gevels, daar brengt Bio-Iso verandering in.
Het belangrijkste resultaat van het project is de ontwikkeling en realisatie van een testopstelling voor biobased gevelmaterialen. Deze opstelling bestaat uit twee containers, waarin tegelijkertijd zowel het binnen- als buitenklimaat kan worden gesimuleerd. Tussen de containers kunnen onderzoekers gevels bouwen met biobased materialen en deze vervolgens onderzoeken. De opstelling is uitgerust met een bevochtigings-, droog- en verwarmingsunit, evenals tien sensoren die het volumetrische vochtgehalte meten. Hiermee kunnen ze op verschillende diepten van de gevel bepalen hoeveel vocht het materiaal opneemt en afgeeft, gedurende langere tijd en bij verschillende relatieve luchtvochtigheidsniveaus. De verzamelde gegevens geven inzicht in de toepasbaarheid van de materialen binnen de bouwsector.