Het lectoraat Biobased Bouwen richt zich op het verzamelen, ontwikkelen, valoriseren en uitdragen van kennis over de toepassing van biobased materialen in de bouw en civiele techniek. De scope van het lectoraat betreft de woning‐ en utiliteitsbouw, bestaande bouw en nieuwbouw, fundering, constructie, afwerking gevel en dak, afwerking en stoffering binnenzijde en op civiele toepassingen in weg‐ en waterbouw.

Het lectoraat Biobased Bouwen van lector Frank Huijben bestaat uit docent onderzoekers met een achtergrond in de civiele techniek, bouwkunde en architectuur van twee hogescholen: Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. De docent-onderzoekers voeren praktijkgericht onderzoek uit samen met (internationale) bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten. Dit gebeurt meestal in de vorm van subsidie- en onderwijsprojecten.

                                STEL JE VRAAG

Klik op de afbeelding om deze uitgave te lezen

Focus

Het lectoraat richt zich bij voorkeur op bouwmaterialen en –systemen die zijn vervaardigd uit in de regio beschikbare agro-reststromen. Daarnaast is gekeken naar de sterktes van HZ University of Applied Sciences en Avans Hogeschool en ligt de focus op:

  • Materialen en composieten uit vlas, hennep, bamboe en hout.
  • Isolatiematerialen: (vlas)kalkhennep, mycelium, riet en stro en wier.

Verven en lakken worden niet actief onderzocht (raakvlak met het lectoraat Biobased Building Block & Products).

Daarnaast spreekt het lectoraat de voorkeur uit om voornamelijk door Zeeuwse en Brabantse bedrijven vervaardigde of gebruikte biobased bouwmaterialen te onderzoeken. Hiermee kunnen duurzame netwerken ontstaan met kansen voor lokale werkgelegenheid en start-ups in de regio.

Wat biedt het lectoraat?

  • Samen met een veertigtal bedrijven en kennisinstellingen uit de Green Deal Biobased Bouwen heeft Centre of Expertise Biobased Economy de kennisbank www.biobasedbouwen.nl     ontwikkeld. Via de kennisbank kan iedereen, van uitvoerder tot beleidsmaker en opdrachtgever, kennis vergaren en delen over de beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van biobased materialen, producten en bouwconcepten.
  • Het lectoraat Biobased Bouwen doet praktijkgericht onderzoek voor en met bedrijven. We betrekken hier ook altijd studenten bij. Heeft u een praktijkgerichte vraag binnen een van onze onderzoeksthema’s, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn om hiervoor subsidie te verwerven.
  • We zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste docenten die onderzoek willen komen doen bij ons lectoraat. We hebben hiervoor uren beschikbaar. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.
  • Bij de onderzoeken die het lectoraat doet, betrekken we zoveel mogelijk studenten. We bieden dan ook interessante minor-, stage- en afstudeeropdrachten. De opdrachten kun je vinden op onze website.
CASCO
Twaalf partners zetten samen hun schouders onder het Europese grensoverschrijdende Interreg CASCO-project, gefinancierd door de EU. Het doel is de uitbouw van een ecosysteem van biobased materialen in de bouw.  CASCO staat voor CArbon Sink COnstruction en wil de enorme ecologische voetafdruk van de Europese bouwsector verlichten. In de huidige ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’ (EPBD) ligt de nadruk op de reductie van operationele CO2-uitstoot van gebouwen.
Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen
In dit project onderzoeken we hoe de door de praktijk benodigde informatie van SHM op een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier kunnen aanbieden zodat deze materialen meer toegepast.
Mycelium on Board
In the project Mycelium on Board, mycelium composites are developed as a formaldehyde-free, fully natural and biodegradable material with high potential to substitute these hazardous materials.
Water-resistant mycelium composites
Binnen het project Water-resistant Mycelium Composites gaan we kijken of we deacetylering-techniek ook kunnen toepassen op mycelium composieten, en testen of deze het gewenste effect hebben.
Demowand Biobased Gevelbekleding
Het lectoraat laat met deze demowand zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame gevelbekleding.
Sustainable Particle Board
Van de houtige vezels van de kokospalm kunnen producten gemaakt worden, maar de vezels eindigen nog vaak als afval. In dit project proberen we spaanplaat te maken van deze vezels.
FACET
Het Interreg 2 Zeeën project FACET wil ondernemers in de toeristische sector stimuleren circulaire oplossingen toe te passen binnen hun bedrijf, zodat er nieuwe duurzame verdienmodellen ontstaan.
Versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
De verstedelijking is een belangrijke oorzaak voor klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling kan dit tegengaan, maar vindt nog op te kleine schaal plaats om echt impact te hebben.
Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)
De levensduur van een nieuw biobased isolatiemateriaal is een belangrijke eigenschap. Desalniettemin is er geen gedefinieerde en gestandaardiseerde methode om de verwachte levensduur van een biobased isolatiemateriaal te bepalen.
Mythic
In Mythic ontwikkelen we het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen dat kan worden gebruikt als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector.
Biobased Bezinningsruimte
Binnen de Avans AB&I minor ‘CO2-negatief ontwerpen’ hebben de 39 deelnemende studenten van meerdere opleidingen in september 2021 een biobased bezinningsruimte gebouwd op het terrein van Avans in Den Bosch.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Lerend Netwerk Biobouwers
Lerend Netwerk Biobouwers zet zich in voor de ontwikkeling van een innovatieve, praktijkgerichte onderwijsmethode voor de bouwsector.
Bio Iso
Bio-Iso (RAAK-mkb)
De huidige focus op energiesparing leidt echter steeds vaker tot een onprettig binnenklimaat en zelfs tot ongezonde gebouwen.
snel hernieuwbare materialen
Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen
SHM (snel hernieuwbare materialen) komen voort uit de natuur. Tijdens hun groei halen zij CO₂ uit de lucht.  
Biologische afbreekbaarheid biohars
Biologische afbreekbaarheid biohars
Dit project onderzoekt hoe je met, vanuit een grote computerdatabase speciaal geselecteerde, schimmels een aantal thermohardende bioharsen kunt afbreken.
Viberscrete
Viberscrete – biobased beton
Hoewel biobased beton goede thermische en akoestische isolatie eigenschappen heeft en een positieve milieu impact, kleven er ook een aantal nadelen aan ‘biobeton’. In dit project gaan Vibers en Avans op zoek naar de meest optimale samenstelling van biobeton op basis van olifantsgras.
Portiersloge Delfland
Studenten van de Avans minor CO2-negatief ontwerpen hebben voor het Hoogheemraad Delfland een biobased/circulaire portiersloge ontworpen.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
Mycelium boards
Dit project heeft als doel de buig- en treksterkte van myceliumplaten te vergroten.
Colouring Mycelium
Dit project legt de basis om de visuele uitstraling van myceliumcomposieten te verbeteren, door gebruik te maken van natuurlijke pigmenten, natuurlijke coatings en onderzoek naar schimmelpigmenten.
Back to the Materials of the Future
Dit onderzoek is gericht op verdieping van de kennis over de mechanische eigenschappen van biobased materialen voor de toepassing in combinatie met betonmengsels.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
Zap naar biobased bouwen
Biobonding: Verbeterde biocomposieten
Het gebruik van plataardige vezels in polymeer composities is extra interessant voor constructie omdat natuurlijke vezels goede mechanische eigenschappen hebben terwijl ze weinig gewicht hebben.
Materiaalonderzoek voor 3D printen
Ontwikkeling en toepassing van recycled en biobased vezelversterkte thermoplasten in combinatie met FDM 3D-printing.
Opcirkelen in de bouw
Om de circulaire economie op te kunnen schalen is het voor zowel bouwondernemingen maar ook voor overheden nodig om het aanbod van secundaire materialen en componenten af te kunnen stemmen met de mogelijke behoefte aan deze materialen.
Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)
Het Europees gesubsidieerde project CBCI onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen, gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
building-on-mycelium-banner
Building on Mycelium
In het project "Building On Mycelium" onderzoeken Hogeschool Avans en partners hoe lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector.
Sensorwise Biobased
Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten.
Mycelium
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Biobased brug
De brug werd geopend op donderdag 27 oktober op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 's werelds eerste brug die volledig bestaat uit biocomposiet.
+185
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close