MNEXT > Projecten > Mythic

Mythic

Klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen in de wereld worden algemeen erkend als de grootste maatschappelijke uitdagingen. De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van het grondstoffenverbruik wereldwijd. De emissies van bouwmaterialen zullen naar verwachting in 2050 verdubbelen, als er geen nieuwe technologieën worden toegepast (EC, 2021). Op basis van de milieukostenindicator heeft isolatie de op één na grootste (na concrete) impact op het milieu.

In Mythic is het doel om het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen, dat kan worden gebruikt als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector. In recente onderzoeksprojecten concludeerden partners dat Mycelium-biocomposieten een groot potentieel hebben om traditionele, fossielgebaseerde isolatiematerialen te vervangen.

Economische en sociale acceptatie

In voorloperprojecten concludeerden we dat Mycelium-biocomposieten veelbelovend zijn in eigenschappen als thermische geleidbaarheid, hydrofobiciteit en vlamvertraging. Ook beginnen de materiaaleigenschappen in de buurt te komen van die van conventionele bouwmaterialen met een soortgelijke toepassing. Het feit dat het gemakkelijk te repareren en biologisch afbreekbaar is, draagt ​​bij aan de wens om het materiaal te onderzoeken voor verdere toepassing. In Mythic zullen we ons richten op het maken van myceliumbiocomposiet thermische isolatie en vochtopname, evenals het energiezuiniger, waterverbruikend en sneller maken van het productieproces. Ook economisch is er meer informatie nodig om ervoor te zorgen dat het op de markt geaccepteerd wordt. Op het gebied van sociale acceptatie zal een onderdeel van het project zijn om het materiaal zo te ontwerpen dat het mensen interesseert om het in hun huis toe te passen. We streven naar een product dat direct kan worden geproduceerd voor toepassing in biobased bouwprojecten.

Consortium

In het project zullen verschillende partners samenwerken, zowel aan de productiekant van myceliumcomposieten als aan de applicatiekant. Sommige partners hebben al eerder met CoE BBE samengewerkt, sommige zijn nieuw in onderzoek. Er zijn verschillende MKB’ers uit Nederland, maar ook uit het buitenland (Nylausn uit IJsland, Mogu Srl uit Italië en Corstyrene uit Frankrijk), evenals brancheorganisaties en kennisinstituten, zowel uit de biobased wereld als uit de conventionele bouwmaterialenwereld. Voor de microbiologische kennis werken wij samen met de Universiteit Utrecht. Voor het marktonderzoek werkt CoE BBE binnen Avans samen met het lectoraat Nieuwe Marketing, gericht op duurzaamheid via biomimicry. Myceliumcomposieten en natuurproducten voor de bouw is het thema dat alle partners bindt. Hieronder staan ​​alle partners vermeld.

Mythic video

Onderzoeksthema
Datum

maart 2022 t/m juli 2024

SDGs
Projectleider

Ilse Rovers

Docent-onderzoeker Biobased Bouwen T: +31885259031