Praktijkgericht onderzoek speelt een niet te onderschatten rol in de materiaal- en energietransitie. Dat heeft niet alleen betrekking op de kennis die in onderzoeksprojecten wordt opgedaan, maar vooral ook op de plek waar die kennis terecht komt; bij de studenten. Jaarlijks werken er bij CoE BBE maar liefst 80 studenten mee via de meest intensieve vorm, namelijk een stage. 20 weken lang draaien de studenten als afstudeerder of in een meewerkstage volledig mee bij een lectoraat, op een onderzoeksproject. Stuk voor stuk ambassadeurs in de genoemde transitie.
Er heerst een gezonde spanning in de ‘Biobased Inspiratie en Ontmoetings’ (oftewel BIO) buurt bij Avans Hogeschool. Het semester loopt tegen het einde en vandaag is de dag dat de studenten hun posterpresentaties verzorgen. Vandaag laten ze aan elkaar, collega’s en kenniskringleden zien wat ze de afgelopen periode hebben kunnen betekenen in hun project.
Multidisciplinair en divers
We mogen de groep studenten zonder meer divers noemen. 3 continenten, 6 nationaliteiten, 10 onderwijsinstellingen met 3 onderwijsniveaus zijn dit semester vertegenwoordigd. Chemisch technologen, milieukundigen en bouwkundigen, maar ook economen en business developers voeren hun onderzoek samen uit. Dat is terug te zien in de onderwerpen van de posters. Neem bijvoorbeeld ‘Development and optimization of the separation of the isolated dyes from seaweed for use as natural dyes for textiles’ of ‘Theoretical techno-economic analysis of membrane technologies for side streams valorisation’. Ze hangen zij aan zij met ‘Energietransitie leeromgeving & student journey’ en ‘BAC partnership with HAS’.
Bij CoE BBE draaien alle studenten mee in een overkoepelend stageprogramma. De grote meerwaarde daarvan is dat de studenten op een aantal momenten uit hun eigen onderzoeksgebied worden gehaald en ervaren waar andere studenten en collega’s aan werken. Studenten leren medestudenten kennen die in andere projecten werken, en soms op totaal andere disciplines, waardoor hun eigen horizon wordt verbreed. Ze leren hierdoor dat een uitdaging of onderzoeksvraag vele verschillende aspecten kent en dus ook op verschillende manieren benaderd kan worden.
Onderzoeksresultaten
En nu? Nu vliegen onze studenten uit. Een aantal gaat terug naar de opleiding voor een vervolg in modules of minors, een aantal krijgt een welverdiend diploma uitgereikt en begint aan een professionele carrière of vervolgstudie, een enkeling komt zelfs als collega in dienst van CoE BBE.
Hierna vind je de posters rondom de onderzoeksonderwerpen van de studenten van het huidige semester terug. Geïnteresseerd in een specifiek onderwerp? Voel je vrij om contact op te nemen met de student of begeleider om meer te weten te komen. In januari 2023 staat de volgende dag met posterpresentaties op het programma, met opnieuw meer dan 40 ambassadeurs van de materiaal- en energietransitie. Blijf ons digitaal volgen om daar bij te zijn!
Ook in opdracht van het lectoraat Smart Energy heeft een groot aantal studenten ook in het studiejaar 2021/2022 weer aan een aantal mooie onderzoeksprojecten gewerkt. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel de resultaten in dit magazine https://publicaties.avans.nl/resultaten-studentprojecten-smart-energy