
Jaarlijks worden er 150 miljoen mensen geholpen met noodhulpproducten, goed voor 20 miljoen kilo aan materiaal. Op dit moment hebben tenten voor noodhulp een grote impact op het milieu vanwege de grote hoeveelheid materiaalgebruik, het productieproces, het transport, maar voornamelijk ook de beperkte mogelijkheden tot hergebruik. Als we nu eens gaan bekijken wat voor circulaire oplossingen er zijn?
Centre of Expertise Biobased Economy slaat in dit SIA-KIEM CE project de handen ineen met het Avans lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassingen, humanitaire praktijkpartner Artsen Zonder Grenzen (AzG) en een ontwikkelaar van noodhulpproducten Wijnroemer Relief Goods (WRG) om een oplossing te vinden. Hulporganisaties zijn zich als geen ander bewust hoe uitputting van grondstoffen en uitstoot van CO2 een negatieve impact hebben op kwetsbare groepen in lage inkomenslanden. Het is daarom een groeiende wens van humanitaire organisaties en leveranciers om nadrukkelijk te kijken naar circulariteit van hulpgoederen.
End-of-life oplossingen
In dit project ontwikkelen we een praktisch afwegingskader voor tenten. Hiermee kunnen zorgvuldig onderbouwde product keuzes gemaakt worden voor circulaire end-of-life oplossingen waarbij materiaalkeuze een belangrijke rol speelt. De projectpartners hebben cruciale kennis over de inkoop, het ontwerp en de materiaaleigenschappen en circulariteit.
Onze bijdrage
Onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Materialen werken al langer samen met WRG en AzG om de noodhulp te verbeteren. Vanaf nu wordt dat verder uitgebreid met onderzoekers van CoE BBE. Een van de onderzoekers op dit project is Alexander Compeer: “Onze inbreng in dit project is kennis over relevante criteria die een rol spelen bij het verduurzamen van producten en processen. Daarnaast is onze kennis over milieueffecten en milieu-impact van materialen en processen zeer relevant. Hierbij passen we kennis uit eerdere projecten toe.”