03 oktober 2024
Biomassa reststromen in Zuid-Holland 4 jaar later opnieuw in kaart gebracht
Voor het realiseren van een circulaire samenleving is het effectief benutten van biomassa reststromen een logische stap. Inzicht in waar en wanneer deze reststromen vrijkomen en wat de beste verwerkingsmogelijkheden voor deze stromen zijn, is daarom van groot belang. In 2020 bracht de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, in samenwerking met MNEXT, de reststromen in de provincie in kaart. Vier jaar later heeft Robin de Roo, afstudeerster bij MNEXT, een actuele inventarisatie uitgevoerd.
24 september 2024
Praktijkgericht onderzoek zorgt voor circulaire afvalcontainers door het hele land
Het project ‘Circulariteit in Banden Oosterhout’ (CiBO) heeft de gemeente Oosterhout in 2022 inzicht gegeven om jaarlijks 10.000 minicontaineronderstellen te hergebruiken, waarmee 20.000kg CO₂ en 7.500 m³ waterverbruik bespaart kan worden. De resultaten van dit project zijn nu gebruikt bij het herzien van de aanbestedingsstukken in het NVRD-aanbestedingsproject ‘Wij maken werk van circulariteit’.
20 september 2024
ReJuice – eerste open workshop
Op 3 oktober organiseren de ReJuice-projectpartners een open workshop tijdens de GrootGroenPlus-beurs in Zundert, Nederland. We nodigen bedrijven uit om mee te denken over manieren om groene reststromen te gaan valoriseren. Jouw feedback helpt het ReJuice-project om - in een volgende fase - co-creatieclusters op te zetten.
22 augustus 2024
ReJuice perst alle waarde uit reststromen
Door het Interreg “Grassification” project weten we dat de vezels uit gras verwaard kunnen worden. Het Interreg “ReJuice” project, waarbij het lectoraat Biobased Resources & Energy van MNEXT betrokken is, gaat een stap verder. Veel planten bestaan tot 80% uit sap en dat sap wordt nog niet verwaard. ReJuice richt zich op het verwaarden van de waardevolle stoffen uit het sap dat vrijkomt uit reststromen van de landbouw en tuinbouw. Zo draagt dit project bij aan het realiseren van een economisch aantrekkelijke waardeketen waarbij reststromen écht hergebruikt kunnen worden.
10 juli 2024
BioADD 2.0 maakt biologisch afbreekbare materialen aantrekkelijk voor de tuin- en landbouw
In een wereld waar milieuproblemen steeds urgenter worden, groeit ook de aandacht voor het gebruik van biologisch afbreekbare materialen in de tuin- en landbouw. Hoewel het huidige aandeel van deze materialen beperkt is – minder dan 1% van de mulchfolies is biologisch afbreekbaar – blijft de vraag naar duurzame alternatieven toenemen. Het BioADD-project, dat liep van 2020 tot 2022, heeft gereageerd op deze behoefte met veelbelovende resultaten. BioADD 2.0 zet de volgende stap als vervolgproject om resterende uitdagingen aan te pakken en duurzame innovaties te bevorderen, zoals het functionaliseren van biochar met ureum.
12 april 2024
Samen naar een circulaire economie
Quadruple Helix, einde-afvalstatus, ecosysteem, doorbraakprojecten. De begrippen vliegen je om de oren en liegen er niet om. Ze komen uit de ambtelijke concepten voor de uitvoeringsagenda Economie, Kennis en Talentontwikkeling (EKT) van de provincie Noord-Brabant. In de uitvoeringslijn naar slimme, duurzame en circulaire ondernemers is circulaire economie opgenomen. Een agenda die voor MNEXT, en andere stakeholders in de materialen- en energietransitie, de komende jaren belangrijk is.
07 maart 2024
“ImPHAct!” voor nog beter bioplastic
Een plastic dat volledig biologisch afbreekbaar is? We hebben het over PHA, ofwel polyhydroxy alkenoate. De afgelopen jaren is er al veel onderzoek gedaan naar dit innovatieve bioplastic wat verkregen kan worden uit industrieel afvalwater. Denk hierbij aan de reststromen van een bierbrouwerij of een aardappelfabrikant. Deze projecten hebben al geleid tot aanzienlijke vooruitgang in PHA-productie, inclusief succesvolle tests op pilotschaal en de oprichting van een demonstratie-installatie in Dordrecht.
29 februari 2024
MNEXT en Looop zetten in op duurzame samenwerking
Samenwerken levert het meeste succes op als dit duurzaam gebeurt, met partners waarop gebouwd kan worden. De reden dat MNEXT, Centre of Expertise voor de materialen- en energietransitie en Looop, expert in het verwaarden van reststromen, hun akkoord hebben gegeven voor een strategisch partnerschap. Wat gaat dat in de praktijk betekenen?
20 februari 2024
Associate lectoren bij MNEXT
Bij MNEXT hebben we momenteel 7 lectoraten, elk onder leiding van een lector. Onlangs hebben we ook associate lectoren geïntroduceerd, personen die op het niveau van een lector werken maar zich richten op een specifiek vakgebied binnen het lectoraat. Dit stelt ons in staat om dieper in te gaan op thema's die belangrijk zijn voor MNEXT. We spraken met onze recent benoemde associate lectoren, Miaomiao Zhou, Qian Zhou en Tanja Moerdijk, over hun motivaties en plannen.
29 januari 2024
Future Rethinkers presenteren: de toekomst
MNEXT gelooft in kennisdeling. Dat werkt alle kanten op, ook wijzelf leren continu! Op 18 januari is het de beurt aan onze stagiair(e)s en minorstudenten om hun opgedane kennis te presenteren. Dat gebeurt aan de hand van wetenschappelijke posters, die de studenten maken naar aanleiding van hun eigen onderzoek. Een middag om verscheidene interne en externe stakeholders te inspireren.
23 januari 2024
Eiwit van Columbus
Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd "Eiwit van Columbus," draagt bij aan de eiwittransitie waarin we een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.
19 december 2023
De sleutel naar meer groene waardeketens?
Recent is het project Green Hub afgerond waarin het lectoraat Biobased Resources & Energy van MNEXT samen met het Avans lectoraat Data Science & ICT, Grondstoffen Collectief Nederland en New Economy op zoek gingen naar óf, en zo ja hoe, een platform kan bijdragen aan het stimuleren van waardeketens voor groene reststromen.