Mycelium

Mycelium is het vegetatieve netwerk van schimmels dat fungeert als een natuurlijke bindmiddel dat biomassa verbindt. Dit netwerk vormt de structurele matrix van schimmels, waardoor ze kunnen groeien en gedijen. Het vermogen van mycelium om organische materialen, zoals stro, zaagsel en ander landbouwafval, te binden, maakt het een veelbelovende kandidaat voor duurzame materialen. De lage energievereisten voor de groei en het volledig biologisch afbreekbare karakter maken het een aantrekkelijk alternatief voor synthetische, niet-hernieuwbare materialen die momenteel worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de bouw.

Onderzoeksfocus bij MNEXT

MNEXT staat in de voorhoede van het onderzoeken van de mogelijkheden van mycelium-gebaseerde composieten. Meer dan zeven jaar onderzoek is gericht op de ontwikkeling van mycelium als een levensvatbaar materiaal voor toepassingen in de bouw (isolatie). De onderzoeksprojecten die door MNEXT worden uitgevoerd, zijn erop gericht het productieproces te optimaliseren, de eigenschappen te verbeteren en de end-of-life scenario’s te verkennen om het potentieel van het materiaal maximaal te benutten.

Ons onderzoek is er altijd op gericht om onderzoeksvragen uit de praktijk te beantwoorden. Tal van partners zijn zodoende betrokken in de projecten. Zij verschaffen context en nieuwe inzichten, benoemen praktische uitdagingen en geven richting aan onze experts. Resultaten zijn op deze manier vaak ook gelijk toepasbaar bij betrokken partners, maar ook bij collega’s van  andere kennisinstellingen.

Onderzoeksfaciliteit

Het onderzoek naar mycelium wordt uitgevoerd in het Mycelium Lab. Sinds 2024 is dit lab ondergebracht in het Joint Research Centre Breda, waar onder optimale condities kan worden gewerkt.

Onderzoeksresultaten

Ons onderzoek van de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan meer kennis over mycelium en geschikte toepassingen. Een greep uit de onderzoeksresultaten: