MycEoLA staat voor “Mycelium End-of-Life Applications” en richt zich op het verduurzamen van de bouwsector. Mycelium is het ‘ondergrondse netwerk van schimmels’ dat als natuurlijke lijm biomassa aan elkaar bindt tot biocomposieten. Het materiaal wordt steeds populairder vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen, maar wat gebeurt er na gebruik?
Circulaire toepassingen
Met MycEoLA zetten we stappen richting een volledig circulaire levenscyclus voor mycelium biocomposieten. In dit project onderzoeken we hoe deze materialen opnieuw ingezet kunnen worden zonder de aarde onnodig te belasten. Denk hierbij aan:
- Energieterugwinning: het materiaal gebruiken als duurzame energiebron.
- Compostering: het afbreken tot voedingsstoffen voor de natuur.
- Hergebruik: intacte delen opnieuw toepassen in nieuwe constructies.
- Upcycling: het materiaal transformeren naar producten met een hogere waarde.
- Herfabricage: het materiaal terugbrengen tot grondstof voor nieuwe toepassingen.
Door middel van Life Cycle Analyses (LCA) brengen we de milieu-impact van deze scenario’s in kaart. Hiermee bieden we de bouwsector praktische richtlijnen voor het duurzaam verwerken van mycelium biocomposieten.
Duurzaam en toekomstgericht
Met ondersteuning van Regieorgaan SIA (onderdeel van NWO) zal dit driejarige project laten zien hoe mycelium biocomposieten een duurzaam tweede leven kunnen krijgen. De eerste resultaten worden in 2025 verwacht.
Meer weten over MycEoLA? Houd de updates in de gaten via MNEXT en ontdek hoe we samen bouwen aan een circulaire economie waarin afval verleden tijd is.