MNEXT > Projecten > Powering Agrifood

Powering Agrifood

De agri-food waardeketen, die bestaat uit veelsoortige bedrijven ‘van akker tot etensbord’ (Farm to Fork), is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van product- en procesinnovaties. Nieuwe technologieën bieden de sector kansen om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de eigen energiekosten en CO2-voetafdruk te verlagen.

Energiezuinig La Trappe-biertje

Het onderzoek volgt twee sporen. Enerzijds wordt gekeken naar hoe de boeren, coöperaties en verwerkingsbedrijven zelf impact kunnen hebben op lokale of regionale energiesystemen. De verschillende energiestromen (biomassa, zonne- en windenergie) die beschikbaar én nodig zijn bieden unieke kansen voor de zelfvoorziening of flexibiliteit van het energiesysteem binnen de sector – denk aan warmte, stroom, brandstof voor landbouwvoertuigen en transport.

Daarnaast wordt de inzet en potentie van innovatieve energietechnieken in het productieproces onderzocht. Zo wordt een brandstofcel op biogas ingezet bij de Koningshoeven-abdij, waar de trappisten het La Trappe-bier brouwen. In eerste instantie zal het onderzoeksteam de restanten van het brouwproces en de bijbehorende waterzuivering omzetten in stroom en warmte voor de brouwerij. Omdat de gekozen technologie flexibel is, worden ook andere omzettingen getest, zoals waterstofproductie vanuit hernieuwbare energie.
Het einddoel van het onderzoeksteam is te weten te komen hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.

Onderzoeksthema
Lectoraat
Datum

20211201 t/m 20231201

SDGs