
De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. Samen met partners is door CoE BBE onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid naar de verwerking van de uienvellen.
De Nederlandse uienteelt en –verwerking produceert ca. 30.000 ton uienvellen per jaar, waarvan ca. 20.000 ton in de omgeving van Kruiningen. Door deze grote hoeveelheid is het mogelijkheid om de uienvellenreststroom centraal te verwerken. Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt. Samen met de HOA, uienverwerkers Monie Nieuwdorp BV en Mol Fresh Food BV en de onderwijsinstellingen Hogeschool Zeeland en Avans Hogeschool (Centre of Expertise Biobased Economy) is onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid naar de verwerking van de uienvellen. Dit project is mede gefinancierd door Provincie Zeeland.
Inderdaad…
Uit het onderzoek blijkt dat de raffinage van uienvellen technisch en economisch zeker haalbaar is. Voor het winnen van quercetine is een proces ontwikkeld waarin met enkele eenvoudige scheidingsstappen al een hoge zuiverheid behaald wordt. Door de centrale beschikbaarheid is de logistiek voor toevoer van de uienvellen niet duur. Als laatste is quercetine al bekend als voedingssupplement. Er is dus een bestaande afzetmarkt die in de toekomst zal groeien. De quercetine in deze producten kan één op één vervangen worden door quercetine uit uienvellen.
Voordelen
- Extra afnemer voor uienvellen van uienverwerkers
- Circulair en duurzaam gebruik van reststroom
- Milieuvriendelijk proces zonder extra chemicaliën
- Bekend product in de markt als voedingssupplement
Nabije toekomst
- Verdere ontwikkeling en opschaling raffinageproces naar productieschaal
- Produceren quercetine uit uienvellen voor marktonderzoek en testen toepassingen

Nationale Biobased Conferentie

Project BIO-CAPPP gestart

Joint Research Centre Breda

The sustainable symposium

10e Biorizon Bio-Aromaten Jaarevenement

Startcongres Energie(k) Onderwijs

BIO-CAPPP

From orange waste to a green future

Blueprint of fungal genomes

Biodegradatie Coatings Stahl

Reflow

Biobased Disposable Gloves

Programma “Living Ecosystem”

Fungal Colourants

Orange in the Sea

Making disposables disposable

Extractie van pectines uit uienschillen

Growing Leather

Biobased schuim

CurCol

Smart Circular Bridge

Biobased, circulaire kerstbal met verpakking

Structural Health in Biobased Constructions

Beauti-Fully Biobased Fibres

Coffee Silverskin Biomass Utilisation

ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)

Ui verdient meer

Tomatozym

Waardevol UI

Levende Kleuren

BioKLEUR

Blauwe Keten
