Dit onderzoek richt zich op de vraag op welke wijze en onder welke condities, zeewier kan fungeren als mariene resource in additieve diervoeding. Voordat het op soja gebaseerde krachtvoer daadwerkelijk door zeewier vervangen kan worden, moet eerst onderzocht worden welke soorten (of mengsels van soorten) zeewier in aanmerking komen en tevens beschikbaar zijn op basis van inhoudstoffen, zoals eiwitten, mineralen en smaakcomponenten (umami aminozuren, smaakversterkende nucleotiden en vluchtige componenten). Zeewieren zijn tevens een goede bron van jodium, maar omdat het gehalte per soort erg kan variëren zal onderzocht worden in hoeverre dit de toepasbaarheid beïnvloedt. Dit geldt ook voor het zware metalen gehalte. Omdat de verwachting is dat de toevoeging van zeewier effect zal hebben op de melksmaak zal tevens een methode ontwikkeld worden om melk smaakcomponenten te analyseren, zodat in een vervolgstudie, waar zeewier daadwerkelijk gevoerd wordt aan de koe, het effect van de melk- en smaakkwaliteit onderzocht kan worden.
Met deze KIEM 2020 aanvraag wil de HZ University of Applied Sciences samen met de boer, de stichting Noordzeeboerderij en de Wageningen Livestock Research een nieuwe commerciële verwaarding van zeewier verkennen die tevens een duurzamere, kortere keten mogelijk maakt. De ontwikkelde chemische analysemethoden kunnen nadien toegepast worden ten gunste van zeewierinnovaties binnen Nederland en Europa.
Het project sluit aan bij de missie Landbouw, voedsel & water, deelmissies Duurzame en veilige Noordzee, oceanen en binnenwateren, en Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie en koppelt de sectoren landbouw en aquacultuur.
20201101 t/m 20211001