
02 november 2023
Lokaal geteelde curcumine kleurt verpakking
Curcumine is een natuurlijke kleurstof in het rhizoom van de kurkumaplant en wordt gezien als mogelijk alternatief voor kleurstoffen uit fossiele bronnen. Interreg-project CurCol heeft onderzocht wat daarvoor nodig is en onlangs besteedde het LTO lijfblad Nieuwe Oogst er aandacht aan via een artikel.

12 juli 2023
Project BIO-CAPPP gestart
MNEXT gaat in het nieuwe BIO-CAPPP project met Centexbel, VITO en andere partners chemische bouwstenen en innovatieve applicaties ontwikkelen op basis van de lignine- en suikergebaseerde bouwstenen, met een specifieke focus op de bouw- en textielsector. De toepassing van deze bio-aromaten maakt de producten niet alleen duurzamer, maar zorgt ook voor premium eigenschappen. Zo draagt BIO-CAPPP bij aan de transitie naar een circulaire economie.

19 juni 2023
Volledig biocomposiet brug op MORGEN Festival
Na twee jaar van intensieve samenwerking, ontdekkingen, creatie en testen nadert het einde van het OP Zuid-project “Structural Health in Biobased Constructions”. We sluiten dit bijzondere project af met een groots evenement: het Morgenfestival in Renesse medio september. Ben je er ook bij?

18 april 2023
Jawel, wij hebben iets aan elkaar
Aangenaam kennis te maken stakeholder! Jawel, het feit alleen al dat je dit leest maakt je namelijk een stakeholder van ons. Het SPRONG Living Ecosystem programma heeft als één van zijn doelen om interactie met verschillende groepen stakeholders te stimuleren en faciliteren. Alles ten behoeve van samenwerking en impact op de biobased transitie.

24 maart 2023
CurCol project afgerond
Het CurCol-project deed onderzoek naar de potentie van kurkumine als natuurlijke kleurstof. Kurkumine wordt al gebruikt in voedingsmiddelen en farmaceutische producten en is een duurzaam alternatief voor kleurstoffen uit niet-hernieuwbare bronnen. Het project heeft met succes innovatieve stappen gezet voor zowel de agrarische als industriële sector en draagt bij aan de vooropgestelde duurzaamheidsdoelen.

07 maart 2023
Cruciale stap in biochemisch recyclen van plastics
Plastic afval… één van de grootste milieuproblemen van de 21e eeuw. Tegen 2050 zal er wereldwijd naar schatting tot 12.000 Mt plastic afval op stortplaatsen of in de natuur aanwezig zijn.

05 december 2022
AI als versneller in de energie- en materiaaltransitie
De lectoraten Smart Energy en Biobased Building Blocks and Products sloegen op 28 november de handen ineen tijdens de AI Conferentie bij Avans in Den Bosch. Er zijn ontzettend veel technologische, maatschappelijke en juridische uitdagingen om de energie- en materiaaltransitie te laten slagen. Toegepaste Artificial Intelligence (AI) biedt een belangrijke kans om bij te dragen aan beide transities. Zo kan je bijvoorbeeld de energievraag met AI voorspellen en beheersen en real-time datagestuurde fermentatie op moleculaire niveau monitoren. Je vraagt je af waarom we AI niet eerder zo omarmt hebben?

24 november 2022
Zeewier hier!
Van zeewier is bekend dat het veel waardevolle stoffen bevat. Wat minder bekend is, is dat zelfs de reststromen een uitstekende grondstof zijn. In het ZCORE-project van Shared Research Center Biorizon wordt onderzocht hoe zeewierreststromen kunnen worden ingezet voor de productie van bio-coatings en -harsen. Maar zijn deze bio-varianten wel net zo goed als hun fossiele tegenhangers of zijn ze misschien zelfs beter? Onderzoekers en studenten van Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) werken samen met partners aan dit vraagstuk. En met succes!

06 juli 2022
Studenten pakken het podium
Praktijkgericht onderzoek speelt een niet te onderschatten rol in de materiaal- en energietransitie. Dat heeft niet alleen betrekking op de kennis die in onderzoeksprojecten wordt opgedaan, maar vooral ook op de plek waar die kennis terecht komt; bij de studenten. Jaarlijks werken er bij CoE BBE maar liefst 80 studenten mee via de meest intensieve vorm, namelijk een stage. 20 weken lang draaien de studenten als afstudeerder of in een meewerkstage volledig mee bij een lectoraat, op een onderzoeksproject. Stuk voor stuk ambassadeurs in de genoemde transitie.

01 juni 2022
Biobased Update – mei 2022
De Biobased Update, editie mei 2022 is uit! Lees deze keer over onze lectoraten - over hun focus, samenwerkingen, projecten, onderzoekers en nog veel meer.

11 april 2022
BB100 brengt 100% biobased textiel binnen bereik
Van mode-accessoires tot tapijten tot complete jurken: het zijn tastbare resultaten van het Europese project Puur Natuur - 100% Biobased (BB100). Ze werden getoond in een slotbijeenkomst in het Textielmuseum in Tilburg.

07 april 2022
Hightech brug gebouwd met vlas
De eerste "Smart Circular Bridge" is gebouwd. Een oud materiaal wordt herontdekt: vlas is al duizenden jaren bij ons in de vorm van kleding, zakken en robuuste scheepstouwen. Nu beleven de plantenvezels een renaissance en kunnen ze het bouwmateriaal van de toekomst worden. In combinatie met een speciale biohars kan er een licht en zeer stabiel materiaal van worden gemaakt met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met aluminium of staal. Het EU-project "Smart Circular Bridge" laat zien wat er mogelijk is met dit innovatieve nieuwe materiaal.