Het lectoraat Biobased Building Blocks & Products van lector Han van Kasteren onderzoekt synthese, verwerking en toepassing van biobased polymeren en hoogwaardige inhoudsstoffen uit biomassa. Samen met regionale bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten werken  (docent) onderzoekers aan projecten in twee focusgebieden: bouwblokken van biobased polymeren en biobased inhoudsstoffen.

Het lectoraat voert onderzoek uit op het gebied van de bouwblokken van biobased polymeren (biobased plastics). Door kennis te vergaren over bijvoorbeeld de isolatie, modificatie en bron van de bouwblokken kunnen toepassingen worden ontwikkeld met bepaalde chemische en fysische eigenschappen, zoals degradeerbaarheid en mogelijkheden voor recycling. Dit kan helpen materialenkringlopen van kunststoffen te sluiten, en dus circulair te maken.

Daarnaast gaan onderzoekers van het lectoraat op zoek naar inhoudsstoffen uit biomassa die kunnen worden toegepast als additieven in bijvoorbeeld cosmetica of kunststoffen. Zo kunnen biobased alternatieven worden aangedragen voor synthetische producten als kleurstoffen, weekmakers, vlamvertragers en stabilisatoren.

 

              STEL JE VRAAG

Wat biedt het lectoraat?

Het lectoraat Biobased Building Blocks & Products werkt aan technologische oplossingen voor bedrijfs- en maatschappelijke vraagstellingen op het gebied van de biobased economy. Daarvoor beschikken we over een goed uitgerust laboratorium voor grondstofextractie, chemische modificatie, polymerisaties en karakterisatie. In samenwerking met het Biopolymeer Applicatie Centrum behoort ook het ontwikkelen van prototypes en nulseries tot de mogelijkheden. Kortom, ben je op zoek naar een oplossing of heb je een vraag over de biobased economy, neem dan contact met ons op! We kijken graag samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn voor financiering.

Als student zelf meewerken bij onderzoeken in het lectoraat kan ook! Voor studenten zijn er bijdrages te bedenken in de vorm van minor-, stage- en/of afstudeeropdrachten.

10 september 2024
Geen kaas maar kleuren
Yoghurt, kaas, bier… allemaal gemaakt volgens de eeuwenoude fermentatie techniek. Een proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, suikers omzetten in alcohol, gassen of zuren, wat wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen en dranken. Bij MNEXT gebruiken we de moderne versie: slimme fermentatie. Deze techniek maakt gebruik van genetische modificatie en geavanceerde technieken zoals CRISPR-Cas om de productie van specifieke stoffen te optimaliseren. Klinkt ingewikkeld? Voor Mirthe Raats en Jasper Meijer, onderzoekers bij MNEXT, is dit dagelijkse kost. Ze vertellen ons meer over deze veelbelovende technologie en recente projecten waar zij aan werken.
28 augustus 2024
Weer of geen weer, deze biobased sandwichstructuren onthouden hun vorm
Onderzoekers van Avans Hogeschool en Universiteit Twente hebben een baanbrekende wetenschappelijke studie gepubliceerd over de ontwikkeling van biobased sandwichstructuren met vormgeheugen, geproduceerd via 4D-printtechnologie. Deze innovatieve structuren hebben de opmerkelijke eigenschap om hun oorspronkelijke vorm te herstellen bij blootstelling aan externe factoren als warmte, in tegenstelling tot klassieke structuren.
26 juni 2024
Bidons recyclen tot circulair sportproduct
Bidons worden uit verscheidene materialen gemaakt, dat maakt recycling een uitdaging. MNEXT en SAAR Sport gaan deze uitdaging aan in het ‘van Bidon naar Circulair Sportproduct’ project, gefinancierd door Innofest x SIA Sport 2024. De resultaten van dit onderzoek worden getest tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi van 8 tot 10 november in het Thialf Stadion.
BIO-CAPPP
Ontwikkeling van bio-aromaten - duurzame, chemische bouwstenen - en toepassingen in producten voor onder andere de bouw- en textielsector. Het gebruik van deze bio-aromaten maakt de producten niet alleen duurzamer, maar geeft ze ook premium eigenschappen. Op deze manier draagt BIO-CAPPP bij aan de overgang naar een circulaire economie.
From orange waste to a green future
In this project we are working together with PeelPioneers to find a economically feasible businesscase for orange peel extract waste.
Blueprint of fungal genomes
Het doel van dit proefproject is het testen en aanpassen van het prototype van de draagbare sequencing (Oxford Nanopore Tech MinION®) met de TPB-schimmelproductiestammen.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Reflow
Het project is oorspronkelijk opgezet door Reflow om 3D-printfilament te maken, dat een beetje groener is dan de meeste plastic filamenten die op de markt verkrijgbaar zijn. Zowel figuurlijk als letterlijk. Het plastic dat gebruikt word is afkomstig van gebruikte visnetten.
Biobased Disposable Gloves
Medisch afval wordt afgevoerd in kunststof verpakkingen en naar een speciale verbrandingsoven gebracht, waar het verplicht met verpakking en al wordt verbrand. Kan dit niet anders?
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Fungal Colourants
In het project Fungal Colourants dat onlangs startte worden de mogelijkheden van biobased kleuren uit schimmels onderzocht.
Orange in the Sea
Orange in the Sea
De textielindustrie kan en moet schoner. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor recycling, een mooie start maar de partners van het project ‘Orange in the Sea’ geloven vooral in lokale productie en het gebruik van het totale product.
Making disposables disposable
Making disposables disposable
Bionative Industries is een start-up opgericht in 2018 met als visie plastic wegwerp producten te vervangen door 100% bio-based en 100% bio-afbreekbare producten.
Extractie van pectines uit uienschillen
Extractie van pectines uit uienschillen
Bij de verwerking van uien ontstaan grote volumes aan droge uienschillen (vellen van buitenste rokken), een agro-reststroom die oploopt tot 30 Kton per jaar. In de praktijk worden uienschillen laagwaardig benut, of betaalt de producent afvoerkosten. Uienschillen bevatten echter meerdere waardevolle componenten (o.a. pectine, eiwitten en quercetine).
Growing Leather
Growing Leather
Het groeiende bewustzijn van consumenten van het toenemende probleem met de vee- en vleesproductie als gevolg van de hoge stikstofemissies en de daarmee samenhangende impact op klimaatverandering stimuleert de consumptie van plantaardige vegetarische alternatieven.
Biobased schuim
Biobased schuim
Er is grote interesse om het schuimend vermogen van biopolymeren te onderzoeken. Niet alleen is schuim geïsoleerde lucht en daarmee een erg goed isolatiemateriaal, maar met schuim krijg je ook een groot oppervlak en dat kan de afbreekbaarheid ten goede komen.
CurCol Interreg
CurCol
Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in verpakkingen. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
BALLSY-biobased-kerstbal
Biobased, circulaire kerstbal met verpakking
CoE BBE gaat in dit project op zoek naar een manier om het kerstfeest te verduurzamen. We onderzoeken of we dennennaalden van oude kerstbomen in biopolymeren kunnen verwerken om er nieuwe biobased, circulaire kerstballen van te maken.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
beauti-fully biobased fibres
Beauti-Fully Biobased Fibres
Het project Beauti-Fully Biobased Fibres kijkt naar de mogelijkheden om biobased, uit natuurlijke bronnen afkomstige, kleurstoffen toe te passen in textielvezels.
Coffee Silverskin Biomass Utilisation
De koffie markt is een van de grootste, als gevolg van deze markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt.
ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)
Het project ZCORE brengt bij elkaar met als doel om het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken en gezamenlijk te onderzoeken hoe een Zuid-Nederlandse cross-sectorale waardeketen voor coatings uit zeewier kan bijdragen aan het vergroenen van de chemische industrie.
Ui verdient meer
Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt.
Tomatozym
CoE BBE werd benaderd met de vraag of enzymen uit het tomatenloof gebruikt konden worden om het drainwater (het te veel aan voedingswater dat niet door het gewas is opgenomen) uit de kas te ‘zuiveren‘.
Waardevol UI
Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.
Levende Kleuren
Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELEN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
+190
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close