Het lectoraat Biobased Building Blocks & Products van lector Han van Kasteren onderzoekt synthese, verwerking en toepassing van biobased polymeren en hoogwaardige inhoudsstoffen uit biomassa. Samen met regionale bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten werken (docent) onderzoekers aan projecten in twee focusgebieden: bouwblokken van biobased polymeren en biobased inhoudsstoffen.
Het lectoraat voert onderzoek uit op het gebied van de bouwblokken van biobased polymeren (biobased plastics). Door kennis te vergaren over bijvoorbeeld de isolatie, modificatie en bron van de bouwblokken kunnen toepassingen worden ontwikkeld met bepaalde chemische en fysische eigenschappen, zoals degradeerbaarheid en mogelijkheden voor recycling. Dit kan helpen materialenkringlopen van kunststoffen te sluiten, en dus circulair te maken.
Daarnaast gaan onderzoekers van het lectoraat op zoek naar inhoudsstoffen uit biomassa die kunnen worden toegepast als additieven in bijvoorbeeld cosmetica of kunststoffen. Zo kunnen biobased alternatieven worden aangedragen voor synthetische producten als kleurstoffen, weekmakers, vlamvertragers en stabilisatoren.
Wat biedt het lectoraat?
Het lectoraat Biobased Building Blocks & Products werkt aan technologische oplossingen voor bedrijfs- en maatschappelijke vraagstellingen op het gebied van de biobased economy. Daarvoor beschikken we over een goed uitgerust laboratorium voor grondstofextractie, chemische modificatie, polymerisaties en karakterisatie. In samenwerking met het Biopolymeer Applicatie Centrum behoort ook het ontwikkelen van prototypes en nulseries tot de mogelijkheden. Kortom, ben je op zoek naar een oplossing of heb je een vraag over de biobased economy, neem dan contact met ons op! We kijken graag samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn voor financiering.
Als student zelf meewerken bij onderzoeken in het lectoraat kan ook! Voor studenten zijn er bijdrages te bedenken in de vorm van minor-, stage- en/of afstudeeropdrachten.

Lokaal geteelde curcumine kleurt verpakking

Project BIO-CAPPP gestart

Volledig biocomposiet brug op MORGEN Festival

BIO-CAPPP

From orange waste to a green future

Blueprint of fungal genomes

Biodegradatie Coatings Stahl

Reflow

Biobased Disposable Gloves

Programma “Living Ecosystem”

Fungal Colourants

Orange in the Sea

Making disposables disposable

Extractie van pectines uit uienschillen

Growing Leather

Biobased schuim

CurCol

Smart Circular Bridge

Biobased, circulaire kerstbal met verpakking

Structural Health in Biobased Constructions

Beauti-Fully Biobased Fibres

Coffee Silverskin Biomass Utilisation

ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)

Ui verdient meer

Tomatozym

Waardevol UI

Levende Kleuren

BioKLEUR

Blauwe Keten
