
Met het Interreg-project ‘GrasGoed – Natuurlijk Groen als Grondstof’ geven natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen in de grensregio Vlaanderen en Nederland de resten van natuurbeheer een tweede leven. Het GrasGoed project is succesvol ten einde gekomen en wij delen graag de resultaten met je. Centre of Expertise Biobased Economy heeft in dit project veel betekend op het gebied van inventarisatie, LCA, LCC, GIS, economische analyses en online leermodules.
Bij aanvang van het project kregen we al snel een beeld van de soorten en hoeveelheden reststromen die vrijkomen in de projectgebieden (Grenspark Kalmthoutse Heide, Altena-Biesbosch en Vlijmens Ven, Dommeldal en Vallei van de Zwarte Beek). CoE BBE deed deze inventarisatie die op deze kaart te bekijken is. Je kunt ook het rapport hiervan lezen.
Kosten-batenmodel grasverwaarding
Ook ontwikkelden wij het ‘kosten-batenmodel grasverwaarding’ . Dit is een tool waarmee zowel aanbieders als afnemers van natuurgras een inschatting kunnen maken van de financiële kosten en baten van hun product over de gehele keten (maaien, transport, verwerking). Zowel natuurbeheerders, transporteurs als verwerkers kunnen gebruik maken van het model. De tool is bedoeld om een grove inschatting te kunnen maken van de financiële haalbaarheid van een product op basis van natuurgras.
Omdat ieder type gras andere eigenschappen heeft en daarmee een andere businesscase, kan per type gras worden aangegeven wat de beschikbare hoeveelheid gras en de mogelijke toepassing is. In veel gevallen zullen niet alle parameters precies bekend zijn; daarom heeft de gebruiker de keuze om zelf case-specifieke waarden in te vullen of om te kiezen voor een ‘default-waarde’. Deze default-waarden zijn gebaseerd op de ervaring en kennis van de verschillende GrasGoed-partners.
Van de tool zijn drie uitvoeringen te downloaden:
- Tool op basis van de SNL-typologieën
- Tool op basis van de BWK-typologieën
- Tool op basis van de VM-typologieën
Milieueffecten biobased GrasGoed producten
In het project GrasGoed zijn verschillende producten uit natuurmaaisel ontwikkeld. Zo is er natuurmaaisel verwerkt tot vezels voor isolatiemateriaal en is natuurmaaisel geraffineerd om te dienen als veevoer. Het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool heeft onderzocht wat de milieu-impact over de gehele keten is en heeft dit vergeleken met conventionele alternatieven. Hier is een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) van gemaakt die terug te vinden is in de onderzoeksrapporten.
Er zijn twee producten onderzocht, isolatiematten van natuurgras en eiwitten uit natuurgras. Deze zijn vergeleken met isolatiematten van steenwol en eiwitten uit soja. In deze vergelijking is gekeken naar de verschillen qua impact op het gebied van schade aan menselijke gezondheid, schade aan ecosystemen en schade aan de beschikbaarheid van grondstoffen.
Uit dit onderzoek is gebleken dat eiwitten uit gras, die bestemd zijn voor kippenvoer, op alle drie de gebieden beter scoort dan soja eiwitten. Ook scoren isolatiematten van natuurgras op alle drie de gebieden beter dan isolatiematten van steenwol. Zo blijkt dus dat het nuttig toepassen van maaisel positief is voor het milieu. Meer gedetailleerdere informatie over de onderzoeken is beschreven in LCA rapporten en weergegeven op infographics.
Environmental life cycle costing (LCC) is een methode om de milieu effecten gerelateerde kosten ten aanzien van een product of service te berekenen. Deze methode is vergelijkbaar met het concept van levenscyclusanalyse (LCA), echter minder gebruikelijk en minder ver ontwikkeld. Binnen GrasGoed zijn de mogelijkheden onderzocht óf en hoe LCC toegepast zou kunnen worden.
MOOC GrasGoed van start
Tijdens GrasGoed werd heel wat nieuwe kennis opgedaan. Het Centre of Expertise Biobased Economy heeft met die kennis nieuw cursusmateriaal ontwikkeld. Deze online cursus, de MOOC GrasGoed, gaat in op hoe biomassa reststromen geïnventariseerd kunnen worden, met welke machines natuurmaaisel geoogst kan worden, hoe dit natuurmaaisel bewaard of voorbewerkt kan worden, hoe je natuurgras kunt verwerken tot verschillende producten én wat de kansen zijn binnen deze grasverwaardingsketen. De MOOC is op ieder gewenst moment te volgen.
GrasGoed mag dan officieel afgerond zijn, de rapporten en tools die werden ontwikkeld binnen het project blijven beschikbaar voor iedereen. Of je nu natuurbeheerder, productontwikkelaar of gewoon geïnteresseerd bent, je kunt vast aan de slag. Het totale overzicht met resultaten vind je terug op www.grasgoed.eu. Blijf ook op de hoogte door GrasGoed te volgen op Facebook.
Wie ondersteunt het project?
Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Het wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project ontvangt daarnaast een belangrijke subsidie van de provincie Antwerpen alsook provincie Noord-Brabant en is momenteel nog op zoek naar aanvullende financiering voor het project. http://www.grensregio.eu/
Meer informatie op www.grasgoed.eu

Nationale Biobased Conferentie

Project BIO-CAPPP gestart

Joint Research Centre Breda

The sustainable symposium

10e Biorizon Bio-Aromaten Jaarevenement

Startcongres Energie(k) Onderwijs

Circulaire tenten voor noodhulp

Totally Nuts: Circulaire biobased thermoharders van cashewnootschillen

Biodegradatie Coatings Stahl

Green Hub: Informatie hub waardeketens groene reststromen

Opzetten en uitvoeren van biodieseltesten in een kustvaarder

CiBO – Circulariteit in Banden Oosterhout

PyroCHEM: Waste2Chem Innovation Cluster

Membrane Technologies

Flestic

WoW! Capitalisation

Directe extrusie van biomassa met een hoog PHA gehalte

Powering Agrifood

Programma “Living Ecosystem”

Follow-up S4G

Verduurzaming scheepstransporten Rusland – Benelux

Learning Community hernieuwbare brandstoffen

PHA accumulatie capaciteit van RWZIs

NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout

Biobased flocculanten voor waterzuiveringen

Building light

BioADD

Sustainable solid biofuels

Cashing cashew

Biomassastromen in de provincie Zuid-Holland

Biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten

Kansen voor compostering in Brazilië

Stadsjutters Breda

Pyrolyse Proeftuin Zuid

Grassification

REFAWOOD

Blauwe Keten

WOW!
